Videostrategie en de impact van video

Videocontent is booming! Op steeds meer social mediaplatformen kom je steeds vaker en meer videocontent tegen in je tijdlijn. Logisch, want in tegenstelling tot tekstuele content of een foto zijn berichten die video’s bevatten visueel veel sterker, trekt het de aandacht van je doelgroep sneller en houden ze de aandacht ook langer vast.

Online impact

Video’s heb je in veel verschillende maten en vormen. Zo heb je animatievideo’s, promovideo’s, behind-the-scene video’s en ga zo maar door. Video’s geven je merk of organisatie meer een gezicht. De boodschap is vaak persoonlijker en je bereikt in een kortere tijd een groter publiek. Daarbij is er een shift van offline naar online, waardoor bijvoorbeeld aankopen steeds vaker online plaatsvinden. Met een smartphone op zak heb je de onlinewereld altijd bij je.

Impact op consumenten

Hoe groot is de invloed van een video op social media op het consumentengedrag? Uit een onderzoek onder 580 Amerikaanse consumenten, waarbij gekeken werd hoe zij communiceerden met bedrijven en wat ze over de streep trok om een aankoop te doen, kwamen verschillende resultaten. Een samenvatting hiervan is te vinden in onderstaande infographic.

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat consumenten de voorkeur geven aan videocontent boven een tekst- of fotobericht, om zo aan meer informatie te komen over een nieuw product of dienst. De populairste platformen waar de consumenten deze kennis vandaan halen zijn Facebook, Instagram en YouTube. 93% geeft aan dat een video erg belangrijk is in het aankoopproces. Bijna driekwart geeft aan een product of dienst te hebben gekocht na het zien van een productvideo. 

Video’s op je eigen platform

Als ondernemer is het ook slim om te kijken naar een eigen videoplatform. Het is verleidelijk om bij je online videostrategie te denken aan platformen als YouTube, Vimeo en binnenkort waarschijnlijk Facebook Watch. Deze platformen worden dagelijks door miljoenen mensen bezocht waardoor zij een flink bereik genereren. Dat bereikt draagt natuurlijk weer bij aan jouw naamsbekendheid. Maar gebruik maken van deze platformen moet goed overwogen worden! Wat men vaak vergeet is dat als deze platformen gratis zijn, je op een andere manier ‘betaalt’. Voor YouTube zie je dit terug in hun doelstellingen:

  1. Met jouw content bezoekers aantrekken
  2. Leren van jouw bezoekers en jouw bereik
  3. Jouw bezoekers advertenties tonen.

Risico’s gratis videoplatforms voor bedrijven

Bij het lezen van deze doelstellingen kun je je afvragen wie nou wie voor zijn karretje spant. Door gebruik te maken van gratis platformen loop je als bedrijf dus risico’s. Deze risico’s moeten meegenomen worden in de videostrategie en in het bepalen van het juiste platform. Hieronder worden 5 risico’s benoemd:

1. Geen controle over je videomateriaal

Wat houdt dit in? Op het moment dat jij je content plaatst op een gratis platform geef je vaak je rechten op. Je kunt de content niet meer wijzigen of opnieuw publiceren. Je hebt dan dus geen controle meer over wat er met jouw beelden gebeurt. Benieuwd naar de voorwaarden? Lees dan altijd de servicevoorwaarde van het desbetreffende platform. 

2. Je deelt mogelijk kritische bedrijfsinformatie

Videoplatformen leren dus meer over jouw gebruikers en jouw bereik dan jijzelf. Deze kennis wordt vervolgens gebruikt om van jouw klanten, jouw bedrijf en de markt waarin je zit een zogeheten bedrijfsprofiel te maken. Wil je echt dat deze kwetsbare gegevens in andere handen vallen?

3. Ze verleiden jouw klanten naar jouw concurrenten

Gratis videoplatformen (zoals bijna alle social mediaplatformen) maken gebruik van algoritmes. Deze zijn vaak gebaseerd op je interesses en de content waarmee je engaged. Op het moment dat een potentiële klant op jouw filmpje klikt genereert het videoplatform suggesties van potentiële content die de kijker ook interessant vindt. Grote kans dus dat je concurrent in de suggesties belandt...

4. Ze trekken kijkers bij je website weg

Het wordt aangenomen dat videoplatformen verkeer naar de website genereerd. Maar is dit wel zo? Nog voordat je filmpje is afgelopen worden er alweer nieuwe suggesties aangeboden, in de hoop de kijker zo lang mogelijk op het platform te houden.

5. Jouw concurrenten kunnen adverteren rond jouw video’s

Bedrijven die videocontent plaatsen op videoplatformen hebben geen inspraak in welke reclames er voor hun filmpje wordt getoond. Het kan dus zomaar zijn dat de concurrent - nog voordat de potentiële klant jouw filmpje ziet – jouw potentiele klant al heeft weggekaapt met zijn advertentie.

Anders inzetten van gratis videoplatformen

Geen zorgen - je hoeft YouTube en Vimeo nog niet helemaal af te schrijven. Je kunt deze videoplatformen namelijk ook gebruiken in je voordeel. Zo kun je de op de gratis videoplatformen bijvoorbeeld alleen teasers plaatsen. In deze teaser verwijs je de kijker naar jouw eigen videoplatform op je website. Vergeet dan geen Call-To-Action toe te voegen zodat jouw klant ook bij jou een conversie genereerd. Zo leidt je de kijker naar jouw platform, geneneer je meer conversies, een langere time-on-page en geef je de siterank een boost!

Wil je nou video’s produceren, maar weet je niet hoe? Of wil je een eigen videoplatform op je website? The Dare Company heeft verschillende specialisten in huis die je kunnen helpen bij elk vraagstuk!

Neem nu vrijblijvend contact op!