Artificial Intelligence als nieuwe collega?

Het verschil tussen ‘kunstmatige’ intelligentie en de intelligentie die computers en andere machines altijd al hebben gehad, is het vermogen van AI om zichzelf te blijven ontwikkelen en door te leren nadat het is geprogrammeerd. Zo blijft AI steeds intelligenter worden! Om niet ons baantje te verliezen blijven wij als schrijvers dat dus ook maar doen… We hebben ons dus maar even verdiept in de redenen dat wij nog keihard nodig zijn!

ChatGPT is pas in november 2022 gelanceerd, maar is nu al de bekendste chatbot die er is. Het programma kan met kunstmatige intelligentie uitgebreide lappen tekst onwijs snel verwerken en beantwoorden. De reacties zijn zo ‘echt’, alsof ze echt door een mens zijn getypt, dat het een enorme impact heeft gehad op de wereld. Niet in de laatste plaats omdat het, voor nu in ieder geval, gratis is.
Sommige organisaties of andere websitehouders zullen nu misschien denken: waarom zou ik nog iemand betalen om blogs te schrijven voor SEO doeleinden? Kan iedereen nu niet gewoon aan ChatGPT vragen dit gratis te doen? Misschien verbaast het je niet dat wij als marketing- en communicatiebureau dit zeggen, maar NEE! We snappen dat we dit moeten onderbouwen, dus hier even op een rijtje:

Het onderwerp kiezen

Het onderwerp bepalen van een SEO tekst blijft toch wel specialistisch werk, waar marketingonderzoek voor nodig is. Zo bekijken onze marketeers via verschillende kanalen welke zoekwoorden populair zijn, hoe moeilijk het is hierop te ranken en moeten zij bovendien bepalen in hoeverre de mensen die op een bepaald woord zoeken ook daadwerkelijk een nuttige websitebezoeker zullen zijn voor de klant. Kortom: dit lijkt voorlopig nog mensenwerk te zijn.

Chatbots behoeven veel instructies

Om een goede tekst uit een chatbot als ChatGPT te krijgen, is het belangrijk de juiste instructie in te voeren. Onze marketeers hebben daar inmiddels zelfs cursussen voor gehad! Niet alleen de omschrijving van het onderwerp waar een tekst over moet gaan is hierbij belangrijk, maar ook de tone-of-voice, de nadruk, de lengte en nog veel meer. Een simpele druk op de knop is het dus absoluut niet!

Google heeft je door!

Het almachtige Google, in wiens schaduw wij als marketeers bestaan, heeft als alziend oog natuurlijk al lang tools om te kijken wie er allemaal aan het valsspelen zijn! Wij hebben het getest en merken dat het niet altijd helemaal werkt, maar meestal wel. In ieder geval denken de tools nooit dat de teksten die we echt uit onze vingers gehaald hebben nep zijn. Heel soms komt er alleen een AI-tekst doorheen die Google toch okee lijkt te vinden.


Nooit ECHT nieuw

Als we er echt filosofisch op in willen gaan zouden we kunnen stellen dat alle kennis die geuit wordt slechts een samenvoegsel is van kennis die al eerder opgedaan is, dus dat inmiddels nooit meer iets echt nieuw is. Met AI zou er dus enkel een representatie van dit idee zich voordoen en zou het dus even nieuw zijn als wanneer iemand zelf een tekst uit het hoofd schrijft. Toch lijkt het slimmer zelf een tekst vorm te geven. Je komt misschien net op een interessante tekstindeling die je onderscheidt van andere websites.

Dus, nutteloos?

Hoewel we er misschien liever niet eerlijk over zijn, moeten we toegeven dat we tool ChatGPT toch wel graag gebruiken! Vooral omdat het je soms een idee kan geven van wat je in een stuk kan verwerken, of omdat het ingewikkelde zaken wat makkelijk voor je kan maken. Moet je bijvoorbeeld een ingewikkeld stuk schrijven over een wetsvoorstel of een medisch onderzoek - waar wij bar weinig verstand van hebben - dan vragen wij aan onze chatbotvriend of hij het in eenvoudige taal kan uitleggen aan ons. Dat gebruiken wij vervolgens in compleet andere woorden in de uiteindelijke tekst die we leveren!

Verzet je dus niet eindeloos tegen de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie, maar laat ze ook niet zomaar al je werkzaamheden overnemen. Ten eerste werkt dat (nog) niet goed genoeg en ten tweede vinden we het veel te gezellig om met echte mensen op kantoor te zitten....

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem even contact op!