Linkbuilding: uitbesteden of zelf doen?

Je organische positie binnen Google en andere zoekmachines is ontzettend belangrijk voor je website. Deze positie wordt voor een groot deel bepaald door backlinks, die je verkrijgt door middel van linkbuilding. Dit kun je absoluut zelf doen, maar de meeste bedrijven zullen het liefst linkbuilding uitbesteden. In dit artikel wordt uitgelegd hoe het werkt en hoe je het zelf zou kunnen doen. Weet je nu al dat je linkbuilding wil uitbesteden? Neem dan direct contact op!

Door gebruik te maken van SEA (Search Engine Advertising) kun je tegen betaling ervoor zorgen dat je website bovenaan komt te staan bij bepaalde zoekopdrachten. Dit kan erg bijdragen aan, bijvoorbeeld, de naamsbekendheid van je organisatie en het kan ook zeker in veel gevallen voor meer conversies zorgen. Toch zien we dat veel consumenten de bovenste websites overslaan omdat er bijstaat dat het advertenties zijn. De naam van je organisatie hebben ze dan wel gelezen in combinatie met hetgeen waar ze zoeken, wat onwijs nuttig is, maar toch klikken ze op de websites eronder.Linkbuilding uitbestedenDe websites die bovenaan staan onder de betaalde advertenties, staan bovenaan vanwege SEO (Search Engine Optimisation). Dit worden ook wel de ‘organische zoekresultaten’ genoemd en deze worden gerangschikt naar hun score op drie pijlers: technologiecontent en autoriteit. 
Technologie slaat op de prestaties van je websites - de snelheid en de betrouwbaarheid onder andere, terwijl er op gebied van content wordt gekeken in hoeverre je website inhoudelijk bevat waar je naar zoekt. Autoriteit wordt compleet bepaald door linkbuilding. Linkbuilding is het proces waarbij er relevante backlinks worden gecreëerd naar je website. Dit kan een best lastig en tijdrovend klusje zijn, waardoor veel organisaties het liefst linkbuilding uitbesteden.

Google, Bing, Yahoo en andere zoekmachines beoordelen je website dus aan de hand van de andere websites die linken naar die van jou. Het zou natuurlijk het fijnst zijn als hoog rankende, relevante websites dit uit zichzelf doen - en dit gebeurt heel af en toe wel, maar in verreweg de meeste gevallen zul je dit zelf moeten regelen. Hier is wel altijd persoonlijk contact voor nodig en soms zelfs betaling, waardoor er tijd en geld in gaat zitten. Maar hoe werkt dat dan precies?

Er zijn verschillende manieren van backlinking. Een bekende manier is het schrijven van een goed artikel of blog dat vervolgens overgenomen wordt door een andere website, uiteraard met een link naar de originele pagina. Dit overnemen van een andere website is iets waar je zelf actief naar moet vragen - de meeste websites hebben contactgegevens waardoor je ze het zelf kan bespreken. Ook kun je een andere website evengoed helpen door links te ruilen met elkaar. Het hoeft immers niet een heel artikel te zijn, je kunt ook gewoon ergen op je website een ‘link-pagina’ hebben waar je links van andere websites hebt geplaatst. Zo kun je met een andere website afspreken allebei een link van de ander te plaatsen op een link-pagina. Dit zou je ook kunnen doen op de ABC-linkruilen manier; hierbij linkt een website (A) naar website B van jou, en jouw website C weer naar website A. 

Linkbuilding uitbesteden

Wat voornamelijk belangrijk is bij linkbuilding, is dat de websites die linken naar die van jou relevant moeten zijn qua onderwerp en dat de websites goed ranken volgens alle pijlers van SEO. Hier is kennis, tijd en persoonlijk contact voor nodig, waardoor veel organisaties linkbuilding uitbesteden de beste optie vinden.

Linkbuilding uitbesteden?

Bij The Dare Company hebben we ruime ervaring met alle vormen van linkbuilding, waardoor we je dit graag uit handen nemen. Als je nog meer vragen hebt over dit onderwerp of op een andere manier geīnteresseerd bent geraakt horen we graag van je!

Contact