Hoe werkt google?

'Wij kennen het geheim van Google'. Het klinkt natuurlijk echt niet zo geheim. Google heeft 'gewoon' een aantal spannend en specialistisch, maar in feite is het allemaal logische beoordelingscriteria waarmee ze webpagina's vergelijken. Als je deze kent, kun je daar op inspelen. Zijn online marketingbureaus dan overbodig? Zeker niet, al zeggen we het zelf! Het kost alsnog specialistisch werk en vooral erg veel tijd om aan deze beoordelingscriteria te voldoen. We nemen je even mee langs de grote lijnen van Google's huidige beleid. Maar eh... niet doorvertellen hè!

Organisch of SEA?

Wat allereerst belangrijk is om te weten: Google toont meestal twee soorten zoekresultaten: betaalde advertenties en organische zoekresultaten. De betaalde advertenties werken volgens de regels van SEA (waar je hier meer over kunt lezen), ofwel Search Engine Advertising. Hier betaal je om op bepaalde zoekwoorden helemaal bovenin de zoekresultaten komen te staan. Vervolgens bepaalt de inhoud van de landingspagina waar je advertentie naar verwijst of en hoe hoog hij hier komt te staan en hoeveel advertentiekosten je moet betalen als iemand erop klikt. Erg handig als je snel bovenaan wil komen, minder handig alleen dat er bij staat dat het een advertentie is... Daardoor is het voor de meeste organisaties ook heel belangrijk om hoog te scoren in de organische zoekresultaten.

SEO

De organische zoekresultaten, dus, de zoekresultaten die geen advertenties zijn, worden gerangschikt volgens de regels van SEO, ofwel Search Engine Optimalisation.  Google bekijkt (crawled) elk hoekje van het internet eens in de drie maanden om te beoordelen hoe een pagina scoort. Deze score bepaalt hoe hoog de pagina bij bepaalde zoekwoorden in de resultaten komt te staan. Deze score bestaat uit drie pijlers:

1. Content
Google beoordeelt de inhoud van een pagina op een aantal factoren. Zo moet de tekst lang genoeg zijn (meer dan 300 woorden in ieder geval), staan er het liefst afbeeldingen bij, wat links naar andere pagina's op de site en links naar andere websites. Dit zorgt ervoor dat de programma's van Google het een waardige pagina gaan vinden. Deze zaken zijn belangrijk om überhaupt hoog in zoekresultaten te komen.

Als we het hebben over een specifiek zoekwoord en de beoordeling van Google, zien we dat de zoekmachine het belangrijk vindt dat het zoekwoord in de titel van de pagina en in de naam van de afbeeldingen voorkomt. Ook moet het woord verspreid door de tekst gebruikt zijn, maar niet te vaak. De zoekmachine heeft het door als je puur woorden schrijft voor de vindbaarheid - het moet echt goede content zijn!

Verder let Google erop dat er maar één hoofdkopje is, dat het zoekwoord in de metabeschrijving van de pagina zit, in de alt-tag van de afbeeldingen en in de eerste alinea van de tekst. Ook is het belangrijk dat de titel en de metabeschijving niet te kort of te lang is. Als al deze zaken op orde zijn, is het contentgedeelte van de beoordeling van Google nagenoeg geoptimaliseerd!

2. Technische SEO
Dit onderdeel van de Google beoordeling gaat over de prestaties van de website op technisch gebied. Hier is het belangrijk dat de gebruikerservaring van de website optimaal is. Zo moeten de pagina's zo kort mogelijk laden (dit kun je stimuleren door bijvoorbeeld niet te grote afbeeldingen te plaatsen, komen er idealiter geen broken links (404) voor en zijn er geen pagina's waar geen enkele andere pagina naar verwijst (orphan pages). Dit zijn errors voor Google. Ze willen het liefst dat de bovenste sites ook fijn zijn om te bezoeken voor de gebruikers.

Hoe Google werkt - Het Geheim van Google3. Linkbuilding
Deze derde pijler kost meestal de meeste tijd en moeite, maar linkbuilding is ontzettend belangrijk voor de waarde van je website. Google kijkt hier naar hoeveel en welke websites er een link naar jouw website hebben. Moet je dan zoveel mogelijk websites benaderen met de vraag of ze alstublieft een linkje naar jouw website willen plaatsten? Niet precies. Google checkt namelijk ook of de websites relevant zijn voor jouw website en hoe goed ze zelf scoren op de drie pijlers... 

Het meest ideaal is het natuurlijk als je zulke goede content plaatst dat andere toffe websites uit zichzelf linken naar jouw pagina, maar in werkelijkheid zul je vaak even een mailtje moeten sturen met de vraag of dit mogelijk is. Ook kun je websites actief benaderen om te vragen of je wat content voor hen kunt maken, dan kun je vervolgens in de content die je voor een andere website maakt linken naar je eigen site. Best veel werk dus, maar als Google ziet dat andere goede sites jouw website goed genoeg vinden om naar te verwijzen, dan ben je gelijk hard op weg naar een goede beoordeling!

Hoe Google Werkt - Het Geheim van Google ; SEO

Is dit dan het grote geheim?

Nou, dit viel allemaal best mee toch? Dit zijn dus de belangrijkste zaken om rekening mee te houden. Het is een vrij korte beschrijving, er is dus nog een beetje meer, maar als je al de zaken die hier genoemd zijn toepast ben je al ontzettend goed op weg! Maar wat is er dan precies geheim? Wat wel geheim is, is hoe de beoordeling precies werkt. Hoeveel procent telt de naam van de afbeelding mee? Hoe vaak moet een zoekwoord precies voorkomen in een tekst? De specifieke cijfers zijn niet gepubliceerd, maar er zijn ontzettend veel programma's en andere hulpmiddelen die heel dicht bij de waarheid lijken te zitten. Wat niet helpt daarbij, is dat Google deze specifieke cijfers vaak aan lijkt te passen. Maar, als je in ieder geval weet wat de zoekmachine belangrijk vindt en zorgt dat je ook écht toffe content wilt plaatsen, kun je met de regeltjes die je op deze pagina vindt al de bovenste plek in de zoekresultaten claimen! Graag helpen we je hierbij, dus mocht je nog vragen hebben of je SEA en SEO uit handen wil geven, neem dan contact met ons op!

NEEM CONTACT OP