Captcha: Wat betekent het en hoe kan het minder irritant?

Iedereen krijgt er weleens mee te maken en bijna iedereen wordt er weleens door geïrriteerd: Captcha. Maar wat betekent Captcha? Waarom worden we hiermee lastiggevallen? Kan het niet een stuk makkelijker, voor als ik geen flauw idee heb wat verkeersborden zijn bijvoorbeeld...

Het blijft vreemd: je moet tegenover een computer bewijzen dat je geen robot bent. We vragen de computer toch ook niet te bewijzen geen mens te zijn? Toch is het voor mensen die een website met bijvoorbeeld een in te vullen contactformulier hebben heel erg fijn dat alle bots eruit gefilterd worden. Bots zijn namelijk geen mensen, maar computerprogramma’s die op automatische wijze voor een heleboel spam kunnen zorgen.

Wat betekent Captcha?

Captcha is een afkorting en staat voor Completely Automated Public Turing Test to tell Computers and Humans Apart. Het is dus een test die ervoor zorgt dat alleen mensen door kunnen naar de bestemming van de knop waar de test op is toegepast. Heel bekend zijn bijvoorbeeld de Captcha’s met letter- en/of getallenreeksen, waarbij de tekens vervormd zijn, verschillende kleuren hebben en tekens op de achtergrond hebben. Een ander bekend voorbeeld is dat van een foto die in verschillende vakken is opgedeeld, waarbij er gevraagd wordt bijvoorbeeld alle vlakken met een stoplicht of een auto aan te klikken.

Irritant!

Maar de “Ca” van Captcha betekent toch Completely Automated? Als je zelf zo’n irritante test moet maken - die je ook nog regelmatig faalt en dan dus opnieuw moet doen - waarom doen die robots dan alsof het compleet automatisch is? Dit lijkt dus puur gebaseerd te zijn op het feit dat er geen menselijke tussenkomst nodig is voor de autorisatie. Dit wordt derhalve ‘automatisch’ gedaan… Bij The Dare Company vinden wij dit dus absoluut niet automatisch genoeg!

Is er een beter alternatief voor Captcha?

We horen steeds vaker klachten over Captcha - met name over ReCaptcha, de test van Google. Het zou te vaak vastlopen of helemaal niet werken. Omdat wij bij het website ontwikkelen altijd vanuit de bezoekerservaring denken, vinden wij het sowieso niet ideaal om de welwillende klant die zich graag wil abonneren op een nieuwsbrief of contact op wil nemen te gaan lastigvallen met moeilijke vragen als: Ben je een robot of niet? Daarom gebruiken wij graag een vervanging van Captcha, die even effectief is, maar geen lastige vragen stelt! Het programmaatje denkt zelf na of degene die de website bezoekt er al eerder is geweest en als dit niet het geval is wordt er enkel een vakje geladen dat aangekruist dient te worden. En klaar! Geen spam en geen irritatie.

Ook kappen met Captcha? Neem dan contact met ons op! (Dan zie je gelijk hoe het werkt ;))
 

Neem contact