Gratis website check

CRO (Conversion Rate Optimization)

Het is je gelukt om met behulp van SEO, SEA en social media flink wat verkeer naar je website te verkrijgen. Nu denk je waarschijnlijk dat je er bent? Helaas, je hebt vrij weinig aan grote hoeveelheden verkeer naar je site als deze niet overgaan tot een conversie. Veel site-eigenaren besteden het grootste deel van hun tijd aan het verkrijgen van verkeer naar hun site, maar nauwelijks aan het verbeteren van de conversie ratio. In dit artikel helpen we je op weg naar succesvolle conversie ratio optimalisatie.

Wat is CRO? Wat betekent het?

CRO staat voor Conversion Rate Optimization en neemt een belangrijke plek in binnen de online marketing. In een notendop betekend CRO het structureel verhogen van het aantal bezoekers van de website die overgaan tot een conversie. Maar wat is een conversie eigenlijk? Goede vraag, lees snel verder.

Wat is een conversie?

Een conversie gaat verder dan het plaatsen van een bestelling in een webshop. Er bestaan zoveel verschillende conversies dat het moeilijk is ze hier allemaal te benoemen. Bij The Dare Company spreken we van een conversie wanneer een bezoeker het gewenste doel voltooid op de website. Deze doelen kunnen de volgende zijn:

  • Het plaatsen van een bestelling
  • Het klikken op een telefoonnummer
  • Het klikken op een mailadres
  • Het plaatsen van een bestelling op een webshop
  • Het verzenden van een contactaanvraag
  • Het indienen van een offerte-aanvraag
  • Enz.

Binnen CRO spreken we van micro en macro conversies. Het verschil tussen de twee wordt hieronder uiteengezet:

Micro conversie is een conversie die een kleine waarde vertegenwoordigd. Een goed voorbeeld hiervan is het klikken op het telefoonnummer of het e-mailadres. Deze persoon kan contact opnemen omdat er een grote order geplaatst moet worden of omdat de persoon in kwestie een simpele vraag heeft.

Macro conversie is een conversie die een grote waarde vertegenwoordigd. Denk hierbij aan het plaatsen van een bestelling in een webshop. Deze conversies leveren je namelijk direct omzet op en zijn daarom gewenste conversies.

Bij The Dare Company streven we ernaar om zowel micro als macro conversies te meten, omdat dit zeer waardevolle informatie bevat. Als een website diensten levert, is het interessant om vooral te kijken naar aanvragen van deze dienst.

Waarom CRO toepassen?

Je vraagt je natuurlijk af waarom zou ik Conversion Rate Optimization, of conversieoptimalisatie toepassen binnen mijn online marketingstrategie? Simpel, je wilt natuurlijk rendement halen uit je website, zeker als je adverteert, en CRO kan je daarbij helpen. Het onderstaande voorbeeld zet dit goed uiteen:

 

In dit voorbeeld kopen we advertentieruimte in via Google Ads. 

Ad-Spend

Bezoekers website

Conversieratio

Conversies

€10.000

5.000

1%

50


Om het aantal conversies te verdubbelen is het mogelijk om de Ad-spend te verdubbelen. Het volgende voorbeeld laat dit duidelijk zien:

Ad-Spend

Bezoekers website

Conversieratio

Conversies

€20.000

10.000

1%

100

 
Dit lijkt een goede strategie om meer conversies te realiseren, echter is dit geen goedkope manier. Je advertentiebudget is namelijk verdubbeld en het rendement blijft nog steeds gelijk. Dit is waar CRO om de hoek komt kijken. Stel je nou eens voor dat we in plaats van de ad spend te verdubbelen, de conversie ratio weten te verdubbelen. Het onderstaande voorbeeld laat dit goed zien. 

Ad-Spend

Bezoekers website

Conversieratio

Conversies

€10.000

5.000

2%

100

 
Uit bovenstaande voorbeeld komt nu duidelijk naar voren dat er met hetzelfde advertentiebudget 2X zoveel conversies behaald zijn.

Hoe pas je CRO toe op je website?

Nu je weet wat CRO is en wat de effecten ervan zijn, blijft er nog één brandende vraag over: Hoe pas ik CRO toe op mijn website? Hieronder bespreken we de implementatie van CRO met je.

Waar vallen de meeste bezoekers uit?

Voordat we überhaupt na gaan denken over de implementatie van CRO, kijken we eerst naar plekken op de website waar bezoekers afvallen. Hiervoor gebruiken we Google Analytics. Stel dat we vanuit Google Analytics zien dat veel bezoekers bij het betaalproces van de webshop afvallen, dan kunnen we op basis van deze data gaan kijken waar dit door komt. Om dit inzichtelijk te maken bestaan er verschillende tools en technieken. Deze nemen we hieronder met je door.

Heatmaps: een Heatmap is een weergave van een pagina waarop te zien is waar de bezoekers allemaal op klikken. Dankzij deze techniek krijg je inzicht in de klikken van de bezoekers. 

Mousetracking: Mousetracking is een manier waarmee je de muis van de bezoeker volgt. Ook dit levert mogelijk zeer relevante informatie op.

Hotjar: Hotjar is een programma waarmee je heatmaps kan maken en mousetracking kan implementeren op je site.
Meer weten over Hotjar? Lees hier verder over de marketingtool Hotjar. 

verhalen vertellen

Oké, je hebt het nu inzichtelijk gemaakt waar de meeste bezoekers afvallen binnen het betaalproces. Nu is het tijd om te bepalen wat je aan het betaalproces wilt veranderen met de hoop dat meer bezoekers een order plaatsen. Als je bovenstaande tools en technieken toepast, kom je vaak bottlenecks tegen waardoor je bezoekers afvallen. Als deze bottlenecks inzichtelijk zijn gemaakt, kan je nadenken over een manier om deze bottleneck te verwijderen. Maar hoe weet je nou of jouw idee zorgt voor een hogere conversie? Hier komt de A/B test om de hoek kijken.

De A/B test

Om te bepalen of jouw oplossing voor de bottleneck de juiste is, moet je een A/B test draaien. Maar wat is een A/B test? Bij een A/B test maak je 2 versies van de website met één wijziging. Het laat zich natuurlijk al raden wat deze ene wijziging is. Namelijk jouw idee voor het oplossen van de bottleneck. Nu verdeeld de A/B tool je bezoekers op een eerlijke manier over deze 2 versies. Zodoende kan je na verloop van tijd zien welke van de twee versies van je site voor de meeste conversies zorgt. Als blijkt dat jouw idee voor het oplossing van de bottlenecks daadwerkelijk zorgt voor meer conversies, voer je deze wijziging door en heb je de conversieratio van je website verhoogd.