Wat is een landingspagina?

Het is een veelgebruikte term in de online marketingwereld: de landingspagina. Landingspagina’s komen voor op vrijwel elke site die geoptimaliseerd is voor zoekmachines (SEO), of ze fungeren als tussenstation tussen een betaalde advertentie en een website (SEA). Ze kunnen eigenlijk allerlei soorten pagina’s zijn. Het is dus eigenlijk een overkoepelende term die meer slaat op het doel van de pagina dan om de specifieke inhoud ervan.

Een landingspagina is niets meer dan een pagina waar je op landt als bezoeker.

Help mij een landingspagina te maken!

Wat is een landingspagina?

Elke pagina kan dus in principe een landingspagina zijn. We horen best vaak dat men denkt dat een landingspagina een ander woord is voor homepage - daar land je immers als bezoeker vaak op. Een homepage is inderdaad een landingspagina in de brede zin van het woord, maar in de marketingwereld spreken we toch eerder van een landingspagina als deze is geoptimaliseerd voor één specifiek doel. Er is dan een specifieke CTA (Call To Action) waar de pagina voor gemaakt is, en alle andere elementen zijn zo vormgegeven dat er zo min mogelijk afleiding is buiten deze CTA.

Wat is een landingspagina

Op een homepage zal bijvoorbeeld een menu voor de gehele website te zien zijn, vanaf daar zul je immers vaak de hele site moeten kunnen bezoeken. Op een landingspagina is vaak bijna alleen maar het specifieke product, de specifieke dienst of een ander doel te zien.

Waar moet een (goede) landingspagina aan voldoen?

Het is een ontzettend breed concept, de landingspagina, voornamelijk omdat het erg uiteenloopt wat het specifieke doel van de pagina is. Het AIDA model kan ontzettend helpen om je pagina op de juiste manier in te delen! AIDA staat voor Attention - Interest - Desire - Action.

Zo zorg je dus dat je bezoeker eerst aandacht (attention) heeft voor je doel; dit doe je met de juiste opmaak, kleuren en afbeeldingen. Vervolgens moet je de bezoeker interesseren (interest), met de juiste tekstkoppen en informatie, waarna je een verlangen (desire) moet zien te creëren. Dit verlangen moet ervoor zorgen dat de bezoeker tot actie (action) overgaat en daarmee gebruik maakt van je conversiedoelen!

Wat is een landingspagina?

Een goede landingspagina heeft dus één duidelijk doel. Dit kan zijn: een product of dienst verkopen, leads verzamelen (‘Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!’), doorklikken naar een productpagina, een afspraak maken, bedanken, enzovoorts. Dit moet dus meteen erg duidelijk zijn zodra je een pagina bezoekt! Dit is de insteek van je landingspagina - hier volgen enkele tips om dit te kunnen bewerkstelligen:

Duidelijkheid

Je zou als bezoeker meteen moeten kunnen zien waar de pagina om draait. De boodschap, het product, de dienst of wat dan ook moet in grote letters in het oog springen. Daarbij is het raadzaam er, in eveneens grote letters, in een paar woorden onder te zetten waarom de bezoeker van de pagina het product nodig heeft.

Opmaak

De pagina moet aantrekkelijk zijn voor de bezoeker! De opmaak van je letters, de kleur van de achtergrond en je (tussenkoppen) die je plaatst op de pagina moeten de bezoeker het juiste gevoel geven. Dit gevoel is uiteraard afhankelijk van je doel - een verzekeraar zal verzorgdheid en vertrouwen willen uitstralen, terwijl een kledingmerk bijvoorbeeld meer een avontuurlijk of stijlvol gevoel zal willen proberen over te brengen.

Afbeeldingen

Afbeeldingen zijn ontzettend belangrijk voor de gebruikerservaring. Ze werken samen met de opmaak aan het gevoel dat de pagina overbrengt en zeggen iets over hetgeen je wilt bereiken met de pagina. Daarbij is er uit onderzoek gebleken dat foto’s van gezichten heel veel vertrouwen opwekken bij consumenten, dus een paar vriendelijke gezichten om de waarde van je product of dienst extra te boosten is absoluut geen overbodige luxe.

Wat is eigenlijk een landingspagina?

Informatie

De ‘zoekvraag’, ofwel de reden dat iemand op je pagina geland is, moet beantwoord worden op je landingspagina. Hier komt het aan op finesse; grote lappen tekst die precies uitleggen wat je product of dienst inhoud worden over het algemeen niet gelezen. Wel wil de bezoeker graag antwoord op de zoekvraag, dus er moet wel iets aan inhoud op de pagina verschijnen. Zorg daarom dat er genoeg informatie staat die het onderwerp van je pagina rechtvaardigt; je product/dienst/doel is belangrijk, nuttig en betrouwbaar. Zorg dat de lezers meer willen weten erover en doorklikken!

Conversies

Je pagina draait puur om conversies, dus zorg dat je de juiste CTA’s heb geplaatst! Er moeten genoeg buttons en links geplaatst zijn en deze moeten aantrekkelijk zijn om op te klikken. Verkoop je een product of dienst? Plaats dan voldoende buttons en links naar de directe aankooppagina. Fungeert je landingspagina als doorgeefluik naar de rest van je website? Zorg dan dat er genoeg buttons zijn om door te klikken naar de pagina’s op de website. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar wij merken dat het erg helpt je telkens af te blijven vragen: wat is het precieze doel van deze pagina? Alle buttons en links moeten zo staan dat ze bijdragen aan dit doel!

We hopen je hiermee verder te hebben geholpen bij het samenstellen van jouw ideale landingspagina! Omdat er zoveel verschillende landingspagina’s zijn kunnen we ons goed voorstellen dat je nog vragen hebt. Onze online marketing experts vinden het helemaal niet erg een en ander uit te leggen hierover, aarzel dus niet om even contact op te nemen!

Neem contact op!