online marketingstrategie

De zoveelste kortingscode van een webshop in je mail, wie is er niet op den duur helemaal gek van geworden? Ondanks het feit dat deze e-mails als irritant kunnen worden ervaren, zijn ze toch een goede aanvulling voor de marketin van jouw bedrijf! Door gebruik te maken van e‑mailmarketing, kun je bestaande klanten makkelijk en op een eenvoudige manier bereiken. Maar wat is e-mailmarketing precies en hoe kun je het inzetten binnen jouw online marketingstrategie? Lees snel verder!

Wat is e‑mailmarketing?

E‑mailmarketing is een manier om je marketingboodschap te communiceren met jouw doelgroep door gebruik te maken van e‑mail. Omdat veel mensen hun e‑mail dagelijks controleren op nieuwe berichten, is de kans groot dat jouw mail ook gezien wordt. Bij e‑mailmarketing ben je namelijk niet afhankelijk van algoritmes die bepalen of je mail wel of niet weergegeven wordt aan de ontvanger.

E‑mailmarketing tips voor jouw bedrijf?

Dit klinkt natuurlijk interessant! Je doelgroep bereiken met e‑mail en ze zo kunnen aanzetten tot actie. Maar hoe zet je e‑mailmarketing nou op de juiste manier in voor jouw bedrijf? Hieronder staan enkele tips en adviezen die je kunt gebruiken.

Zorg voor een aanmeldformulier op je website

Om een e‑mail te versturen, moet je natuurlijk eerst een e‑mailadres hebben om de mail naartoe te sturen. Via een aanmeldformulier kunnen bezoekers van je website zich eenvoudig aanmelden! De meeste e‑mailmarketing platformen hebben handige tools waarmee je in een handomdraai een professioneel aanmeldformulier maakt en op de website plaatst.

Stuur niet te veel mails

Wanneer je te veel mails achter elkaar stuurt, loop je het gevaar dat mensen zich afmelden voor het ontvangen van deze e‑mails. Ook kan het zo zijn dat je emails op een bepaalde lijst komen te staan waardoor ze niet meer in de inbox van mensen kunnen komen. Daarom adviseren wij om niet meer dan één e‑mail per week te versturen. 

Zorg voor een heldere boodschap en gewenste actie

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen jouw mail openen en doorklikken naar de website, is het belangrijk dat je een heldere boodschap in de mail plaatst en goede call to action opneemt in de mail.

Welke kosten zitten er verbonden aan e‑mailmarketing?

Om een e‑mailcampagne op te zetten zullen er kosten moeten worden gemaakt. De kosten zitten hem voornamelijk in het feit dat je voor een e‑mail marketingservice moet betalen. Deze e‑mail marketingservice zorgt ervoor dat je (potentiële) klanten op een e‑maillijst krijgt en dat je e‑mails daadwerkelijk naar deze mensen verzonden worden. Om mensen op een e‑maillijst te krijgen zou je ook gebruik kunnen maken van advertenties, die uiteraard ook kosten met zich meebrengen.

Is het het waard om deze investeringen te maken?

Jazeker! E‑mailmarketing heeft een heel hoog ROI (Return On Investement)! Dit komt omdat je dezelfde persoon meerdere keren kunt benaderen met jouw boodschap, zonder dat hier extra kosten bij komen. Niet alleen bereik je hierdoor mensen uit precies de juiste doelgroep, maar je bereikt ook nog eens mensen die al eerder interesse hebben getoond in je bedrijf, waardoor de kans op conversie nog hoger is!

verhalen vertellen

content

Wat is de wetgeving rond e‑mailmarketing?

Op het gebied van wetgeving moet je aan enkele zaken voldoen wanneer je e‑mailmarketing in gaat zetten. Hieronder nemen we enkele van deze regels met je door.

Zorg voor een dubbele opt‑in

Wanneer iemand zich aanmeldt via het aanmeldformulier op jouw website, ontvangt deze persoon een bevestigingsmail op het e‑mailadres waarmee ze zich net hebben aangemeld. Via deze bevestigingsmail moet er op een knop geklikt worden om zich definitief aan te melden voor jouw e‑mailmarketingcampagne.

Bied de mogelijkheid dat mensen zich kunnen afmelden

Onderaan elke mail moet een mogelijkheid worden gegeven om je af te melden voor het ontvangen van emails. Gelukkig zit dit standaard ingebouwd bij de meeste e‑mailmarketingservices!

Welke metrics zijn belangrijk binnen e-mailmarketing?

Binnen e-mailmarketing zijn er enkele metrics (of: maatstaven) die belangrijk zijn om in de gaten te houden. Deze nemen we hieronder met je door. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat je met deze vorm van marketing gebruik maakt van een zogeheten autoresponder. Met behulp van een autoresponder plan je eenvoudig meerdere mails in die de persoon dient te ontvangen. Vervolgens stuurt de autoresponder deze mails op het juiste moment naar de ontvanger. Dit heeft als grote voordeel dat je nauwelijks hoeft om te kijken naar het uiteindelijke versturen van mails.

Open rate

Wanneer je een e-mail verstuurt, wil je natuurlijk dat deze geopend wordt door de ontvanger. Om te bepalen of de onderwerpregel interesse wekt bij de ontvanger kijken we naar de open rate ratio. De open rate ratio geeft de verhouding weer van mensen die de mail hebben ontvangen en geopend. Wanneer de mail een hoge open rate heeft, spreekt de onderwerpregel de ontvanger genoeg aan om deze te openen. Als de open rate laag is, moet de onderwerp regel mogelijk herschreven worden!

Click through rate

Als mensen de mail hebben ontvangen en geopend, wil je natuurlijk dat ze doorklikken naar jouw website of andere pagina. Het percentage van mensen dat doorklikt naar de website vanaf de mail noemen we de click trough rate (CTR). Als weinig mensen doorklikken naar de website, is het mogelijk dat de call to action ontbreekt of niet (genoeg) aanspreekt om door te klikken. Wanneer de click trough rate hoog is, is de kans groot dat de call to action voldoende aanspreekt om door te klikken naar de website.

Is e-mailmarketing wat voor mij?

Na het lezen over e-mailmarketing, vraag je je misschien af of e-mailmarketing wat voor jou is. Bij The Dare Company zijn we ervan overtuigd dat e-mailmarketing altijd een goede toevoeging is binnen jouw online marketingstrategie. Met e-mailmarketing bereik je namelijk bestaande klanten en, zoals we allemaal weten, is het belangrijk om ook met deze groep contact te blijven onderhouden!