Ben jij al actief op TikTok? Grote kans van wel, want nu iedereen steeds meer thuis zit slaat de verveling toe, en wat gaan we dan doen? Juist! Een TikTok account aanmaken. Wij als creatief online marketing bureau kunnen dan natuurlijk niet achterblijven en hebben ons een aantal dagen geleden op de gekke dansjes, challenges, playbackfilmpjes en lifehacks gestort. Wat ons opviel is dat er nog verrassend weinig bedrijven actief zijn op TikTok. Zeker voor bedrijven met een jongere doelgroep is het een erg interessant platform om merkbekendheid te genereren. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe werkt het dan precies en hoe kan je dit het beste aanpakken? Wij helpen je erbij en geven je graag advies over hoe jij TikTok het beste kan inzetten voor jouw onderneming. 

Neem contact met ons op!

De TikTok Doelgroep

Hoewel TikTok al weken in de top 3 van populairste apps in de Nederlandse Google Play Store staat, blijft het voor veel mensen en bedrijven een onbekend gebied. Het voelt een beetje als buiten je comfortzone treden, maar vernieuwing en innovatie, ook op het gebied van Social Media, is goed voor je bedrijf en merk. Veel bedrijven denken dat TikTok alleen maar wordt gebruikt door dansende tieners tussen de 10 en 19 jaar, maar dit is allang niet meer zo. In Nederland zijn er ruim 1 miljoen TikTok gebruikers actief, waarbij het grootste deel nog wel tieners, zijn maar ook een groot deel jongvolwassenen. Er wordt verwacht dat dit aantal gebruikers de komende tijd alleen nog maar meer zal gaan stijgen, dus waar wachten we nog op? Laat die dansmoves maar zien!

Doelgroep TikTok

Hoe word jij populair op TikTok?

Het fijne aan TikTok is dat het niet belangrijk is om veel volgers of veel likes te hebben, het algoritme bepaalt aan de hand van de behoefte van de gebruikers aan wie de video wordt getoond. Het is dus belangrijk om grappige of interessante video’s te plaatsen zodat de doelgroep het interessant gaat vinden. Video’s die erg populair zijn op TikTok zijn challenges, Duetten en dansjes. Ideeën voor video’s voor jou als bedrijf lees je verderop in de blog. Het zichtbaar zijn voor zoveel mogelijk mensen is wat veel bedrijven willen. Er zijn op TikTok verschillende manieren om deze zichtbaarheid te vergroten.

  • Gebruik Hashtags

Voordat je een video gaat plaatsen is het belangrijk om na te gaan welke hashtags populair zijn op dit moment. Onder het tabblad ‘ontdekken’ staan alle populaire hashtags onder elkaar. Onze tip: speel hier op in, op deze hashtags wordt namelijk regelmatig gezocht. Denk bijvoorbeeld aan de #levelup, #thuisopvakantie, #divein en #situponitchallenge. Al deze hashtags zijn miljoenen keren gebruikt en bekeken, dus haal hier je voordeel uit.

  • Maak een pro-account aan

Je kunt eenvoudig je persoonlijke TikTok account omzetten naar een pro-account. Zo krijg je gratis inzicht in de uitgebreide statistieken, zoals het aantal volgers, profielweergaven, video views en jouw populairste video’s.

  • Promoot jouw account via je andere social kanalen

Het is mogelijk jouw Instagram en Youtube account aan je TikTok account te koppelen. Maar het is ook slim om op jouw huidige Facebook of Instagram account aan te kondigen dat je actief bent op TikTok. Zo kunnen jouw huidige volgers zien dat ze jou ook op TikTok kunnen volgen.

  • Werk samen met influencers

Als jij zelf nog niet zoveel bereik hebt of zelfs helemaal niet actief bent op TikTok is het slim om samen te werken met influencers. Zij hebben veel volgers en kunnen door het maken van grappige filmpjes jouw merk of product promoten.

  • Adverteren

Hoewel het op dit moment in Nederland nog niet mogelijk is om te adverteren, zal dit niet meer heel lang gaan duren. De advertenties van andere Europese landen zoals de UK en Duitsland worden al wel aan de Nederlandse gebruikers getoond. Wanneer deze functie ook beschikbaar is in Nederland blijft dus nog even afwachten.

Ideeën voor TikTok Video’s

Het allerbelangrijkste op TikTok blijft: wees creatief! Dus pak pen en papier en schrijf zoveel mogelijk gekke ideeën op. Hou een online brainstormsessie met collega’s en wie weet bedenken jullie een challenge die een enorme hit wordt. Wij hebben alvast wat voorwerk voor jullie gedaan en delen deze graag met jullie!

  • Expectations vs reality

Op TikTok zien we veel video’s voorbij komen waarbij het gaat om de verwachtingen en hoe het daarna daadwerkelijk is. Denk hierbij aan de ‘expectations’ van de zomer 2020 en de ‘reality’. Of hoe mijn ouders denken dat ik uit ga en hoe ik daadwerkelijk uit ga. Dit is ook voor bedrijven heel makkelijk om te zetten naar een werkgerelateerd filmpje. Bijvoorbeeld: 'hoe mijn baas denkt dat ik thuiswerk vs hoe ik daadwerkelijk thuis werk'. Of hoe jij denkt dat online meetings gaan verlopen versus de realiteit.

  • Dieren filmpjes

Dieren filmpjes zijn op TikTok erg populair, denk bijvoorbeeld aan de dansende honden en katten. Hoewel je zou denken dat dit eerder relevante content zou zijn voor een persoonlijk account, kan jouw kantoorhond ook zomaar een hit scoren. Of heb jij bijvoorbeeld een thuiswerkende kat?

  • TikTok dansjes

De meest getoonde filmpjes op TikTok zijn toch wel de welbekende dansjes. Verzamel jouw team bij elkaar en laat jullie danskunsten maar eens zien. Nu zal je je afvragen: wat heeft dit voor meerwaarde voor mijn bedrijf? Naast dat jij laat zien hoe leuk en gezellig jouw team is, draagt het ook nog is bij aan een betere teambuilding. Laat die heupjes maar eens swingen.

  • Lifehacks / workhacks

Ook lifehacks zijn een enorme hit op TikTok, verschillende tips over hoe jij de dagelijks leven iets makkelijker kan maken komen aan de orde. Daarnaast is de #lifehacks al meer dan 5 biljoen keer bekeken! Als je hieraan mee wil doen kan je denken aan develop hacks, thuiswerk tips of social media tips. Heb jij de ultieme lifehack al bedacht?

  • Challenges

Wie kent ze niet? De squat-challenge, standup-challenge, handstand-challenge en de balans-challenge, op TikTok zijn wel honderden challenges te vinden die op dit moment razend populair zijn. Verzin met jouw bedrijf een eigen challenge en wie weet wordt het wel een trend.

Nog wat meer inspiratie nodig?

Ben jij net als wij ook enthousiast geworden na het lezen van deze blog? Maar, heb jij nog net even die extra inspiratie of stok achter de deur nodig? Wij helpen je graag! Als creatief online marketing bureau helpen we jou graag bij het bedenken en creëren van online content. Van teksten schrijven tot videocontent, voor ons is niets gek genoeg. Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen!

Contact