Impact iOS 14 update op Facebookcampagnes 

De nieuwe Apple iOS 14 update zorgt voor onrust in de online marketingwereld en advertentieland. Misschien heb je hier al iets over gelezen op verschillende marketingblogs of op Facebook businessforums. In deze blog bespreken we alles wat we al weten van de iOS 14 update en wat voor impact het heeft op jouw Facebookcampagnes. Benieuwd? Lees dan verder! 

Wat is er allemaal aan de hand?

Apple heeft tijdens de Worldwide Developers Conference (WWDC) de nieuwe iOS 14 update aangekondigd. Deze iOS 14 update spreekt over product- en beleidswijzigingen die impact hebben op het delen van gegevens binnen de nieuwe omgeving van iOS. Bedrijven die adverteren via apps óf bedrijven die web-conversiegebeurtenissen optimaliseren, targeten en hierover rapporten, worden hierdoor beïnvloed. Dit betekent dat de nieuwe iOS update van Apple bedrijven verbiedt gegevens van gebruikers te verzamelen en te delen. Gebruikers kunnen er nu zélf voor kiezen of ze hun data en gegevens willen delen. Als de gebruikers er nu massaal voor kiezen dit niet meer te doen, heeft dit invloed op de mogelijkheden van personalisatie en prestatierapportages voor advertenties.

Apple Iphone

Naast het feit dat de Apple update invloed heeft op bedrijven binnen de online marketing en applicatieontwikkeling zijn ook Facebook adverteerders de dupe. Deze bedrijven en adverteerders zullen steeds minder omzet halen uit hun advertenties omdat ze de meeste gebruikers niet meer kunnen identificeren. Een ander mogelijk effect is dat applicatieontwikkelaars hun app niet meer gratis aanbieden omdat hun verdienmodel verandert. Ze generen geen winst meer op hun advertenties en zullen dus andere verdienmodellen inzetten om de app draaiende te houden. Een logisch gevolg van de iOS 14 update is dat applicatieontwikkelaars hun apps niet meer gratis maar betaald gaan aanbieden in de App Store.

De iOS 14 update brengt dus schade toe aan de groei van mkb-ondernemingen en/of de winst, omdat de data en gegevens van je lopende Facebookcampagnes en gebruikers niet meer verzameld kunnen worden. Ofwel, Apple neemt een van de hoofdtools weg die mkb-ondernemingen nodig hebben om te overleven tijdens deze pandemie.

Waarom doet Apple dit?

Hier zijn de meningen over verdeeld. Tim Cook (CEO van Apple) gaf - na het nieuws over de nieuwe update, een statement op twitter. Hierin gaf hij aan dat Apple vindt dat gebruikers zelf mogen beslissen wat er met hun data gebeurt. Nu is iedereen erover eens dat er goed moet worden omgegaan met de privacy en gegevens van gebruikers - de vraag is echter of dit écht de reden is van Apple. Er worden namelijk ook vraagtekens gezet bij het feit dat Apple een van de meest welvarende bedrijven ter wereld is, maar dat zij als een van de weinige beschikken over alle gebruikersdata. Facebook gaf ook een reactie waarin zij zeggen dat deze beslissing niet over privacy gaat maar om het genereren van meer winst. Zoals we net al aangaven: app-ontwikkelaars zullen moeten gaan zoeken naar andere verdienmodellen. Hierdoor is de kans groot dat zij noodgedwongen gebruik zullen moeten maken van de in-app-abonnement service van Apple zelf.

Wat nou echt de beweegredenen van Apple zijn, zal niet worden verteld aan het grote publiek. De waarheid zal ergens in het midden liggen. Feit is wel dat met de nieuwe AppTrackingTransparency policy Apple (onder het mom van privacy) eigenlijk bedrijven dwingt over te stappen naar een ander verdienmodel. En je raadt het al, dat is voordeliger voor Apple. Hoe is dit voordeliger? Door twee dingen: Applebelasting & Apple’s advertisement. 

Als designers en ontwikkelaars andere verdienmodellen moeten zoeken en hun apps niet meer gratis via de App Store kunnen aanbieden (maar in-app betalingen of betaalde abonnementen aanbieden via hun apps), zal Apple een percentuele vergoedingen ontvangen voor het gebruik van de Apple Store. Daarnaast biedt Apple’s nieuwe beleid weinig ruimte voor ontwikkelaars om klanten te vinden door middel van effectieve advertenties. Maar als alternatief hiervoor biedt Apple haar eigen advertentieproducten aan. Ja, je las het goed. Apple’s eigen advertentieproducten zijn namelijk vrijgesteld van het beleid dat Apple andere bedrijven heeft opgelegd! Apple gebruikt de gegevens die ze verzamelt om de effectiviteit van Apple's eigen advertentieproducten te verbeteren. En wil je deze optie uitzetten, dan moet je heel erg diep zoeken in je eigen iPhone Instellingen.

De impact op de gemiddelde marketeer

De iOS 14 update heeft invloed op onlineadvertenties over heel de wereld. Prestaties en conversies meten, rapporteren en de mogelijkheden tot retargeting zullen worden beperkt. Hoe werkt dit in praktijk? Stel je dit voor: Elysa ziet een Facebookadvertentie van haar favoriete tas en besluit te klikken op de advertentie. Eenmaal op de pagina besluit ze direct de tas online te kopen via haar mobiel. De volgende dag al loopt ze rond met haar nieuwe tas. Geweldig toch?

Voor de marketeer van de tassenwinkel is het echter een ander verhaal. Doordat Elysa bij de iOS 14 update heeft aangegeven niet meer gevolgd te willen worden konden de verkoop, het (mobiele) web bezoek en zelfs de interactie met de Facebook Ads niet gemeten worden. De marketeer weet nu dus niet wat het conversiepercentage (het percentage bezoekers dat tot een transactie overgaat) van de advertentie is. Daarbij komt dat Facebook dit oók niet weet. Voor Facebook en voor de marketeer wordt het dus een stuk lastiger om campagnes te optimaliseren. Ze missen namelijk stukjes belangrijke data. Het nieuwe beleid van Apple zorgt er dus voor dat je niet meer kan tracken wie welke actie uitvoert op je website. De gebruikers zijn niet meer te traceren en er is dus niet te herleiden welke advertentie of webpagina veel verkeer of conversies genereerd.

Wat ook belangrijk is om te benoemen is het feit dat als Facebook de Apple update doorvoert, je straks als adverteerder wordt gelimiteerd tot een maximum van 8 conversiegebeurtenissen op Facebook. Ook gaat Facebook zelf conversiegebeurtenissen instellen waarvan zij denken dat deze 8 relevant zijn voor je bedrijf. Dit doen ze omdat alle oudere events dan inactief worden gemaakt voor zowel rapportage als optimalisatie. Je kan de conversiegebeurtenissen zelf aanpassen in ‘Gebeurtenisbeheer’.

ios-update

Hoe kan je toch blijven adverteren op Facebook na de iOS 14 update?

Wat jij en je marketingteam kunnen doen tegen deze nieuwe beleidsvoering van Apple? Hier een aantal tips:

  1. Verifieer jouw domein bij Facebook (essentieel)

Dit is een absolute must. Door je domein te verifiëren, weten de machines van Facebook welk domein of welke website bij jouw bedrijfsmanager hoort. Facebook heeft zelf aangekondigd dat ze alle adverteerders aanraden om dit te doen, om te voorkomen dat er moeilijkheden ontstaan met het instellen van de conversie-events. Grote kans dus dat je specifieke conversie-events niet kunt optimaliseren als je niet je domein verifieerd.

  1. Maak een plan van aanpak met de 8 belangrijkste conversie-events.

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden. Zoals we net al aangaven biedt Facebook straks nog maar 8 conversie events aan. Op het moment dat Facebook de App Tracking Transparency Tools van Apple implementeert worden je advertentiesets gepauzeerd. Vanaf dat moment zijn namelijk de conversiegebeurtenissen niet meer beschikbaar. Door alvast na te denken over welke conversies voor jouw bedrijf belangrijk zijn, kan je deze gelijk doorvoeren op het moment dat het nieuwe beleid ingaat.

  1. Bereid je voor op minder cookies.

Het is slim om ook te kijken naar andere tools en extra manieren om conversies te meten. Je kan voor elke campagne een aparte landingspagina maken of tags mee te geven aan de conversies zodat je kan afleiden via welke campagne of pagina deze zijn binnengekomen. En natuurlijk is het slim om UTM-codes te gebruiken in combinatie met Google Analytics. (Een UTM-code is een stukje eenvoudige code dat u aan het einde van een URL kunt toevoegen om de prestaties van campagnes en inhoud bij te houden.) Door andere tools te gebruiken kan je nog steeds data en gegevens binnenhalen.

Wil jij er nou voor zorgen dat jouw bedrijf voorbereid is op de nieuwe iOS 14 update? Neem nu contact op met onze professionals zodat jouw bedrijf geen winst misloopt! Kijk voor meer informatie op www.thedarecompany.com