Social media trends voor 2020

Social media is voor velen een belangrijk onderdeel van hun leven geworden. Sommige mensen kunnen bijna niet meer zonder en scrollen vaak meerdere malen per dag alle kanalen af in de hoop om niks te missen en om als eerste op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes. Maar, ook voor bedrijven is het een onmisbaar onderdeel van de marketingstrategie geworden. Klanten anno 2020 verwachten namelijk dat je op social media aanwezig bent en dat zij ook hierop de informatie kunnen vinden die zij zoeken. Social media biedt daarnaast voor bedrijven ontzettend veel mogelijkheden. Het dient als een vorm van branding, storytelling en customer service. Maar, voor veel bedrijven is het lastig om up-to-date te blijven in deze snel veranderende wereld. Daarom hebben wij de belangrijkste social media trends van 2020 op een rijtje gezet. Veel leesplezier!

 

Trend 1: Verbinding + ervaring + gemeenschap

In 2020 wordt de relatie met de klant steeds belangrijker. Het enkel delen van content dat betrekking heeft op je bedrijf is dan ook niet meer genoeg. Klanten weten op den duur wel welke producten je verkoopt en hoe jouw visie in elkaar zit. Social media gebruikers verwachten meer, en vinden een relatie met het bedrijf belangrijker dan de producten/ diensten die worden verkocht. Hierbij is het belangrijk om te reageren op reacties en te kijken naar wat de doelgroep echt wil. Boeiende content met een grappige twist is wat de klant wil.

Trend 2: Onderscheidend door TikTok

TikTok is een van de meest recente social media apps die is uitgerold. Het videonetwerk heeft in 2019 al een grote groei doorgemaakt en heeft op dit moment al zo’n 3,5 miljoen gebruikers (in Nederland). Op dit moment bestaat het grootste deel van deze gebruikers uit een jongere doelgroep. Maar, ook steeds meer bedrijven gaan gebruik maken van dit netwerk. Daarom is het ook zeker als ondernemer een trend om in de gaten te houden.

Trend 3: Influencers

Al heel wat jaren staat het begrip influencers tussen alle trendlijsten van de social media strategen. Zo blijft ook in 2020 influencer marketing, waarbij invloedrijke personen met veel volgers producten promoten in ruil voor een vergoeding, erg populair. Wel wordt er verwacht dat in 2020 ook de kleinere en middelgrote influencers meer succes zullen krijgen. Dit komt omdat zij een grotere mate van geloofwaardigheid hebben.

social media

Trend 4: Stories en livestreams

Afgelopen jaar waren de stories al erg populair onder veel Instagram- en Facebook gebruikers. Maar, ook steeds meer bedrijven en merken gaan hier gebruik van maken. Omdat deze ‘story’s’ maar 24 uur zichtbaar zijn, is de welbekende ‘fear-of-missing-out’ alleen nog maar toegenomen. De nieuwsgierigheid naar story berichten is daarom ontzettend groot. Het is dus belangrijk om, naast het creëren van originele tijdlijnberichten, ook tijd te investeren in het plaatsen van interessante story’s.

Trend 5: Creatieve content

Aanwezig op social media? Dan moet je proberen op te vallen! Bedrijven die saaie en nietszeggende content delen zijn er namelijk al meer dan genoeg. Wees uniek en geef aan jouw posts een speciale huisstijl mee waardoor je makkelijk te herkennen bent. Maak bijvoorbeeld korte video’s of grappig gifjes. Dit zal de doelgroep veel meer aanspreken dan lange tekstberichten vol informatie. Dit is natuurlijk altijd al een belangrijke factor geweest, maar wij verwachten dat hier in 2020 nog meer de focus op zal komen te liggen.

Trend 6: Augmented reality maakt een doorgroei

Dit is een trend die nog niet heel ver is in zijn ontwikkeling, maar zeker eentje waar we in de toekomst veel van kunnen gaan verwachten. Deze trend is meer van toepassing op de e-commerce tak binnen de social media wereld. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe augmented reality shopping-oplossing die Instagram laatst lanceerde. Of de filter in de story waarbij je een nieuw soort foundation op je eigen gezicht kan testen. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd wat 2020 voor ons in petto heeft op het gebied van deze trend.

 

Deze social media trends toepassen binnen jouw bedrijf?

Ben jij net als wij enthousiast geworden na het lezen van deze social media trends? Wacht dan niet langer en ga aan de slag met het implementeren van jouw nieuwe social media strategie. Heb jij nu vragen over een van deze trends? Of zie jij het nu toch niet helemaal zitten om er zelf mee aan de slag te gaan of zie jij soms door de social media bomen het bos niet meer? Dan zouden wij het leuk vinden om met jou in contact te komen! Wij vertellen je graag alle ins-and-outs op ons op kantoor onder het genot van een heerlijk bakje koffie.