Free website check

Linkbuilding

Linkbuilding is een van de manieren om je organische positie in Google te verbeteren. Als bedrijf wil je altijd beter presteren dan je concurrenten. Dit doe je door het beste product of dienst te leveren. Even belangrijk is de online vindbaarheid van je bedrijf bij potentiële klanten. Hoe komen de potentiele klanten in dit digitale tijdperk in aanraking met je bedrijf? Op deze pagina vertel ik je hoe je de vindbaarheid van je bedrijf organisch kunt verbeteren in Google door middel van linkbuilding! Een hoge organische ranking heeft namelijk veel voordelen, waaronder een hoge CTR. 

SEO (Search Engine Optimization) staat gelijk aan het verbeteren van de organische zoekpositie op Google. Het SEO-proces bestaat uit de volgende 3 pijlers: technologie, content en autoriteit. Autoriteit krijg je door het juiste gebruik van linkbuilding. De invloed van content, technologie en linkbuilding op website ranking wordt als volgt ingeschat:

 • Content: 40-50%;
 • Techniek: 20-30%;
 • Linkbuilding: 30-40%.

Meer weten over zoekmachine optimalisatie? Lees hier verder. 

Wat is linkbuilding?

Het opbouwen van autoriteit is erg belangrijk om je website hoger te laten scoren in de zoekresultaten van zoekmachines als Google en Bing. Linkbuilding is een bijzonder onderdeel van het SEO vak, waarbij er een goede balans gevonden moet worden tussen kwaliteit en kwantiteit. We noemen dit een natuurlijk linkprofiel. Linkbuilding is een onderdeel van zoekmachine optimalisatie (SEO), waarbij de autoriteit van de website wordt opgebouwd via externe links. Verwijzingen van externe domeinen naar de website zijn natuurlijk een compliment als het relevant is. Om hoger te scoren in Google, Yahoo en Bing, moet de website meer autoriteit krijgen door middel van linkbuilding-activiteiten.

Kort gezegd, linkbuilding is het verkrijgen van backlinks; dit zijn links van andere websites naar jouw website. Met andere woorden, andere websites plaatsen een link op de pagina die linkt naar de bedrijfspagina. Dit soort links zorgen voor "link juice" (linkwaarde) naar de website, waardoor de waarde van de website toeneemt en je hierdoor hoger rankt in zoekmachines. Er zijn veel verschillende manieren om backlinks op andere websites te krijgen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Het schrijven van een sterk artikel dat vervolgens overgenomen wordt door relevante websites, dit noemen wij ook partnermarketing of artikelmarketing 
 • Gesponsorde artikelen plaatsen op relevante websites
 • Plaatsen van infographics op relevante websites
 • ABC-linkruilen

De voordelen van linkbuilding

 • Blijf je concurrenten voor
 • Autoriteit is 1 van de pijlers binnen SEO
 • Laat je website hoger ranken

Waar moet je op letten bij linkbuilding?

Voorheen telde Google het aantal backlinks naar je website. Hoe meer backlinks je hebt, hoe hoger de score van je site op Google. Tegenwoordig besteden mensen steeds meer aandacht aan de kwaliteit en relevantie van backlinks. Maar wat is een kwalitatieve backlink? Moz, ahrefs en Majestic zijn handige tools om dit te meten. 

Door te linken naar een website geef je dus een positief 'waardeoordeel': je laat zoekmachines weten dat je de website relevant vindt. Zoals je jezelf kunt voorstellen: hoe meer backlinks en hoe meer aanbevelingen, hoe groter de kans dat de site hoger scoort dan je concurrenten.

Hier nog even 5 misopvattingen:

 1. Linkbuilding is simpelweg het ruilen van links.
 2. Hoe meer backlinks, hoe beter!
 3. Ik heb al voldoende links, dus linkbuilding is niet meer nodig.
 4. Social medialinks hebben voor zoekmachines geen toegevoegde waarde.
 5. Niet meer omkijken naar de links die al naar je pagina verwijzen, want deze zijn goed.

Wil jij linkbuilding uitbesteden en ben je benieuwd wat The Dare Company kan betekenen voor jouw bedrijf of organisatie? We hebben verschillende SEO-specialisten in huis die je kunnen helpen met elk vraagstuk! Neem nu vrijblijvend contact op!