Maak kennis met Reels: dé nieuwe feature van Instagram!

Instagram Reels is een nieuwe functie van de bekende app Instagram. Hiervoor hoef je dus niet nog extra een app te downloaden. Met Reels kun je een korte video van maximaal 15 seconden maken. Ook kun je verschillende fragmenten maken, zolang het maar binnen de 15 seconden is. Vervolgens kun je de video bewerken met audiofragmenten, filters en effecten en plaatsen in de ‘Feed’ of ‘Stories’ van jouw Instagram. Superleuk dus!

Nadat jij al jouw creativiteit hebt gebruikt om Reels te creëren en deze op jouw Instagram hebt geplaatst, verschijnt er een extra tabblad op je Instagramprofiel. Dit in de vorm van een icoon dat je kunt vinden naast jouw (eventueel) geplaatste IGTV-icoontje en het icoontje van content waarin je bent getagd. 

Volg ons op Instagram

Stappenplan: hoe maak je een Reel?

Oké, je wilt een Reel maken, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen. Want hoe maak je nou eigenlijk een Reel op Instagram? Geen paniek! Stap voor stap leggen wij jou uit hoe je een Reel op Instagram kunt maken. Dit gaat als volgt:

Stap 1: Ga naar de camera van Instagram (de camera waarmee je ook Stories kunt maken). Hier kies je voor de optie ‘Reels’. Vervolgens krijg je alle tools te zien waarmee jij jouw video kunt bewerken.

Stap 2: Het is tijd om een nieuwe video te maken (of een al bestaande video gebruiken) en deze te bewerken. Dit kun je doen aan de hand van de verschillende bewerkingstools die de functie aanbiedt. Zo kun je gebruik maken van de volgende tools:

  • Muziek, net zoals bij TikTok kun je muziek toevoegen aan je video. Zo kun je een liedje uit de muziekbibliotheek van Reels kiezen, maar je kunt ook je eigen muziek gebruiken.
  • De tool snelheid zorgt ervoor dat je de snelheid van je video kunt aanpassen. Wil je dat de video sneller afspeelt of juist langzamer? Dan ben je met deze bewerkingstool aan het juiste adres.
  • Met effecten kun je de grappigste AR-effecten, de leukste filters en stickers toevoegen. Blader door de effecten en kijk welk effect perfect bij jouw video past.
  • De timer zorgt ervoor dat je zelf een video kunt maken, wat natuurlijk ideaal is aangezien er niet altijd iemand in de buurt is die de video voor jou kan maken! De timer en countdown zorgen ervoor dat je niet zelf je telefoon hoeft vast te houden.
  • Uitlijnen is ontzettend belangrijk als je van meerdere video’s één video wilt maken. Het zorgt ervoor dat de beelden vloeiend overlopen.

Stap 3: Je hebt een Reel gemaakt, wat tof! Als volgt kun je, net zoals bij het maken van een Instagram Story, een tekst of GIF toevoegen.

Stap 4: Na het compleet maken van de Reel, is het tijd om het op je Instagram Story en/ of Feed te plaatsen. Heb je een openbaar account? Dan kan het zo zijn dat je Reel wordt getoond op de ‘zoekpagina’ van Instagram. Vanuit deze pagina kun je ook inspiratie opdoen door te kijken naar hoe anderen gebruikers hun Reels hebben gemaakt.

Instagram

Instagram Reels vs. TikTok: welke optie kies jij?

Als je moet kiezen tussen Instagram Reels en TikTok? Welke zou jij dan kiezen? Wij leggen jou de overeenkomsten en verschillen uit!

Wat zijn de overeenkomsten tussen Instagram Reels en TikTok?

Je zou bijna zeggen dat Instagram Reels de kloon van TikTok is, want wat lijken deze platformen veel op elkaar! De overeenkomsten zitten voornamelijk in hetgeen je kunt doen met het filmpje. Met Instagram Reels kun je, net zoals bij TikTok, korte filmpjes opnemen, bewerken en plaatsen op een feed. Daarnaast geven beide je de mogelijkheid om van meerdere fragmenten één filmpje te maken! Maar, waar zit nou daadwerkelijk het verschil tussen Instagram Reels en TikTok? Let’s find out!

Wat zijn de verschillen tussen Instagram Reels en TikTok?

Ondanks dat Instagram Reels en TikTok veel op elkaar lijken, hebben wij toch een aantal verschillen kunnen vinden.

TikTok is een apart platform zonder volgers om mee te starten

TikTok is een aparte app die je moet downloaden. Dit is ook het grootste verschil tussen Instagram Reels en TikTok. Wanneer je begint met het maken van de filmpjes op TikTok heb je in principe nog geen ‘publiek’ waaraan je jouw gemaakte creaties kunt laten zien. Op Instagram heb je misschien al een account met volgers, ofwel ‘publiek’.

TikTok biedt meer opties aan in lengte video TikTok

Bij beide is het de bedoeling dat je een kort filmpje maakt, maar het verschil zit hem toch in de mogelijkheid qua lengte van de video’s. Instagram Reels heb je maar één optie, namelijk een filmpje maken van 15 seconden. TikTok heeft hier weer wat meer speling in, zo kun je filmpjes van 15 tot 60 seconden maken. 

TikTok heeft meer opties om de video mee te bewerken

TikTok heeft net zoals Reels verschillende opties om je video mee te bewerken, zoals geluid onder de video, snelheid van het afspelen van de video en filters om je video mee te bewerken. Instagram Reels heeft ook deze mogelijkheden, alleen TikTok heeft meer aanbod in de opties van video bewerken. Ook in de nabewerking van de video gaat TikTok hierin verder. Zo kun je de clips achteraf aanpassen, spraakeffecten toevoegen, de audio inkorten, maar je kunt ook effecten en filters toewijzen aan verschillende fragmenten van de video.

De doelgroep van TikTok en Instagram is verschillend

Op Instagram zitten momenteel meer bedrijven en ook meer variatie in leeftijd. Op TikTok lopen bedrijven nog wat achter en zijn het voornamelijk de jongeren die zich hierop bevinden. Daardoor zou je kunnen zeggen dat Instagram Reels interessanter is om in te zetten voor je bedrijf.

social mediaHoe kun je Reels inzetten voor jouw bedrijf?

Bedrijven worden steeds creatiever met het inzetten van social media kanalen. Bij het maken van een Reel moet zoals altijd de content relevant, maar ook creatief zijn. Denk hier dus ook aan als je begint met het creëren van een Reel voor jouw product of dienst. Begin out-of-the-box te denken en houd brainstormsessies met het team. Zorg dat je van van iets standaards iets origineels maakt!

  • Verkoopt jouw bedrijf producten? Dan is het leuk om een productvideo te maken. Zo kun je op een creatieve manier laten zien wat voor soort producten jouw bedrijf aanbiedt.
  • Verkoopt jouw bedrijf een dienst? Dan zou je bijvoorbeeld een ‘how to’ video kunnen maken. Denk hierbij aan het delen van tips of het maken van een tutorial.

De discussie over of Instagram Reels lijkt op TikTok is nog lang niet over. Wij vinden het veel lijken op het platform TikTok, maar Instagram heeft hier simpelweg slim op de actualiteiten ingespeeld. Zorgt Instagram Reels er voor dat Tik-Tok nog meer onder vuur komt te liggen? Dat zullen we nog maar moeten zien!

Hulp nodig met Instagram?

Weet jij, na het lezen van de blog, alles over de nieuwe feature Reels van Instagram? Maakt jouw bedrijf nog geen gebruik van Instagram? Wij helpen je hier graag bij! Als creatief marketing- en communicatiebureau helpen we jou graag bij het opzetten, bedenken en creëren van online content. Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen!

Ik wil hulp bij het juist inzetten van mijn Instagram