Hey Google, wat voor weer wordt het vandaag? Het stellen van vragen aan de hand van stemassistenten wordt steeds vaker toegepast. Deze innovatieve manier van zoeken kondigt voor ons het begin van een nieuw SEO-tijdperk aan. Het gaat al verder dan het praten tegen onze telefoon of tablets om muziek af te spelen of om onze agenda te checken. Zo zijn er het afgelopen jaar al slimme speakers uitgebracht die ons leven een stuk gemakkelijker maken, en zullen binnenkort de eerste wekkers en zelfs magnetrons met ingebouwde stemassistenten op de markt komen. Kortom, we kunnen er niet meer om heen: Voice search wordt een belangrijke trend binnen de online marketing waar wij vroegtijdig op moeten inspelen!

De relevantie van het inspelen op voice search

In één minuut kunnen er in een zoekopdracht zo’n 150 woorden worden uitgesproken, terwijl er gemiddeld maar 30 tot 40 woorden per minuut kunnen worden getypt. Dit betekent dat er bij gesproken zoekopdrachten specifieker wordt gezocht dan wanneer de gebruiker de zoekopdracht handmatig invoert. Ook valt het op dat er bij gesproken zoekopdrachten vaker gebruik wordt gemaakt van lokale zoekresultaten. Meer dan twintig procent van de gesproken zoekopdrachten heeft betrekking op woorden als “dichtbij” of “in de buurt”. Dit betekent dat het belangrijker is dan ooit om tijdens SEO optimalisaties te focussen op lokale zoekwoorden, om zodoende mensen uit de omgeving van jouw bedrijf te bereiken.

Omdat je via voice search niet meer alle zoekresultaten hoeft door te speuren en Google het antwoord voor je uitspreekt, krijgen wij sneller dan ooit antwoord op onze vragen. Het gevolg hiervan is wel dat wij afscheid moeten nemen van de honderden zoekresultaten die we van Google gewend zijn. Een hele nieuwe uitdaging dus, gezien de te behalen nummer 1 posities nu nóg schaarser zijn. Maar, als online marketing bureau gaan wij deze uitdaging natuurlijk graag aan en doen wij er alles aan om onze klanten zo hoog mogelijk te laten ranken in Google.

voice search

Hoe speel je in op deze voice trend?

Nu je weet waarom het belangrijk is om in te spelen op deze ontwikkeling binnen de online marketing vraag je je vast af hoe je hier het beste op kunt inspelen? Allereerst is het belangrijk dat de huidige SEO-werkzaamheden binnen het bedrijf in orde zijn. Dat houdt in dat onder andere alle content op de website is geoptimaliseerd en er kwalitatieve links naar de website verwijzen. Daarnaast is ook de laadtijd een belangrijke factor om hoger te ranken in Google, en nu er steeds vaker wordt gewerkt met gesproken zoekresultaten is deze factor alleen maar meer belangrijk geworden.

Nu jij alle basisprincipes van de zoekwoordresultaten onder de knie hebt wordt het tijd om te focussen op de lokale SEO. Gesproken zoekopdrachten zijn zoals eerder besproken vaak gebaseerd op een locatie. Om lokaal goed gevonden te worden zal er allereerst een bedrijfspagina aan moeten worden gevraagd voor Google Mijn Bedrijf. Daarnaast zal er geoptimaliseerde content gecreëerd moeten worden gefocust op zoektermen met betrekking tot plaatsnamen, locaties en herkenningspunten. Het focussen op hoe de doelgroep zoekt is dan ook onvermijdelijk, waardoor het gebruiken van veelvoorkomende vragen of conversationele zoekwoorden op websites noodzakelijk zijn geworden. Bij The Dare Company spelen wij hier strategisch op in, en voorzien wij vele websites van een geoptimaliseerde FAQ pagina.

Meer weten over Voice Search?

Natuurlijk zijn er nog meer factoren die van invloed zijn op jouw ranking in Google waar wij je meer over willen vertellen! Is jouw interesse gewekt? Wij helpen je graag om meer resultaat te behalen in Google, en nemen alle zorgen uit handen. Neem contact met ons op of kom langs om de mogelijkheden te bespreken. Natuurlijk onder het genot van een overheerlijk, Rotterdams ‘bakkie’ koffie.