De kracht van relatiegeschenken in kersttijd

Het is nog vroeg om over kerst te beginnen, maar toch gaan we het doen. Over een paar maanden staat kerst voor de deur en kunnen de kerstbomen, lichtjes en ballen weer van zolder gehaald worden. Het is extra leuk om tijdens deze tijd van het jaar mensen in je omgeving cadeaus te geven. Naast familie en vrienden is het natuurlijk ook leuk om je werknemers of je klanten te verrassen. Kerst kan een mooi moment zijn om te laten weten dat jij om ze geeft of dat je ze waardeert; belangrijk voor elke werkrelatie! Je waardering uiten kan door middel van verschillende geschenken. Het kiezen van het juiste geschenk heeft naast het plezier van geven ook nog andere voordelen. Wij hebben de belangrijkste voordelen hiervan op een rijtje gezet:

 1. Opvallen

  Als de relatie het geschenk heeft ontvangen, zal hij of zij jou in gedachten houden. In de toekomst zal de klant eerder geneigd zijn om producten of diensten af te nemen bij jouw bedrijf. Een geschenk kan dus veel invloed hebben op herhalingsaankopen in de toekomst.

 2. Dankbaarheid

  In deze tijd van het jaar is een geschenk ook een ideale manier om klanten te bedanken en je waardering te uiten.

 1. Imago

  Een geschenk kan ook een mooie manier zijn om het imago van een organisatie te versterken. Door bijvoorbeeld origineel en onderscheidend te zijn, of juist andere elementen te benadrukken die in lijn liggen met je bedrijf.

 2. Contact

  Het geschenk kan ook gebruikt worden om in contact te komen met relaties. Om hier effectief gebruik van te maken zijn de juiste contactmomenten van belang. Denk aan persoonlijke elementen of een hint om bijvoorbeeld een kop koffie te drinken.

 3. Creativiteit

  Het geven van een geschenk is ook een perfecte manier om je creatieve vaardigheden te uiten. Klanten zullen onder de indruk zijn van de extra moeite die je in hun cadeau hebt gestoken!

Relatiegeschenk laten maken

Meestal is het formaat van het geschenk gebaseerd op de hoeveelheid winst die het bedrijf het afgelopen jaar heeft gegenereerd. Daarbij moet je altijd kijken naar wat voor geschenk je gaat geven. Wanneer is een relatiegeschenk nou geschikt? Het is belangrijk om na te denken over het doel van het relatiegeschenk. Bij het geven van een groot en duur cadeau kan het soms aanvoelen als omkoperij. Bedenk bij elke klant of het geschenk op dat moment juist en passend is. Bij de ene klant kan een geschenk heel goed werken wat bij de andere klant misschien juist helemaal niet werkt. Ook is het belangrijk om na te gaan aan wie je een geschenk wil geven. Is alleen de directeur interessant of iedereen die bij het bedrijf werkt? Het meest effectieve is om het geschenk te geven aan de personen die gaan over de besluitvorming van jouw product of dienst. Let dus goed op dat je geen mensen overslaat die een belangrijke rol spelen in het besluitvormingsproces.

Hulp nodig bij het bedenken en/of vormgeven van een relatiegeschenk? Neem dan nu contact met ons op, we bespreken graag de mogelijkheden!