E-commerce: Wat is het en hoe start je ermee?

Wat is dat precies, e-commerce of ecommerce? Weer zo’n lastige Engelse term die zich genesteld heeft in de Nederlandse taal? E-commerce, ook wel elektronische handel genoemd, wordt met de jaren steeds meer populair onder retailers en dienstverleners. Maar, hoe zet je e-commerce als startende retailer of dienstverlener in? Wij helpen jou graag met het starten van jouw e-commerce webshop.

Wat is e-commerce?

Laten we beginnen bij het begin, want wat is e-commerce nou eigenlijk? Letterlijk vertaald betekent e-commerce: elektronische handel. Dit is niet onlogisch, want e-commerce is simpelweg het online kopen en verkopen van producten en diensten via een webshop.

Wat valt er onder e-commerce?

Om te beginnen moet je jezelf de vraag stellen: “wat valt er allemaal onder e-commerce?”. Zo kun je e-commerce onderverdelen op basis van het soort product, het soort klantcontact en waar de handel plaatsvindt.

ecommerce

mobiele ecommerce

E-commerce op basis van producttype

Wij zullen hier verder ingaan op het soort producttype. Je kunt producten online indelen in drie verschillende groepen, namelijk: fysieke producten (e-commerce retailers), digitale producten en servicegerichte producten. 

Wat zijn fysieke e-commerce producten?

Fysieke e-commerce producten zijn producten die je online kunt bestellen en die je daadwerkelijk in je handen vast kunt houden, zoals elektronica, kleding en huishoudartikelen. Bedrijven die dit soort handel uitvoeren worden ook wel ‘de typische online retailers’ genoemd. E-commerce is onder retailers erg populair geworden de laatste jaren.

Wat zijn digitale e-commerce producten?

Anders dan bij retailers en deinstverleners, bestaan digitale e-commerce producten alleen digitaal, zoals een e-book, online cursussen en websites. Ze zijn downloadbaar of bieden toegang via een computer, tablet of mobiel.

Wat zijn servicegerichte e-commerce producten?

Servicegerichte e-commerce producten zijn online diensten die worden aangeboden door een bedrijf waarvoor een klant betaalt. Als voorbeeld nemen we de SEO-optimalisatie voor een website. Klanten betalen voor de dienst die uitgevoerd wordt door andere specialisten.

De SEO van jouw website laten uitbesteden?

The Dare Company helpt je hier graag bij!

Klik hier voor meer info

E-commerce op basis van klantcontact

  • Business to-Business (B2B): handel tussen twee bedrijven. (Mailchimp)
  • Business-to-Consumer (B2C): handel tussen een bedrijf en een consument. (Wehkamp)
  • Consumer-to-Consumer (C2C): handel tussen consumenten. (Marktplaats)
  • Business-to-Business-for-Consumer (B2B4C): Handel van bedrijf naar bedrijf voor consumenten (Picnic)

Wat is Business-to-Business e-commerce? (B2B)

B2B e-commerce ontstaat wanneer bedrijven online onderling met elkaar handelen. Hierbij gaat het voornamelijk om (online) diensten die worden verhandeld. Denk bijvoorbeeld aan onze SEO-specialisten die je helpen met de SEO-optimalisatie van jouw website. In deze situatie is er sprake van B2B e-commerce.

online ecommerce

voorbeeld ecommerce

ecommerce voorbeeld

Wat is Business-to-Consumer e-commerce? (B2C)

B2C e-commerce bestaat tussen bedrijven die online direct producten of diensten verhandelen en de consument die ze afneemt. Als voorbeeld: je bent op zoek naar een zwart T-shirt en komt terecht op de website van Wehkamp. Vervolgens bestel je het zwarte T-shirt welke je na een paar dagen thuisbezorgd krijgt. Dit is een voorbeeld van B2C retailer e-commerce.

Wat is Consumer-to-Consumer e-commerce? 

C2C e-commerce bestaat tussen consumenten die online onderling met elkaar handelen. Als jij iets verkoopt aan een andere consument op een online handelsplatformen, zoals Marktplaats, drijf je handel via een online platform. Op dat moment is er sprake van C2C e-commerce.

Wat is Business-to-Business-for-Consumer e-commerce? (B2B4C)

B2B4C e-commerce ontstaat wanneer bedrijven samen met andere bedrijven een product of dienst verhandelen aan de consument. Denk bijvoorbeeld aan Picnic, die online de producten van onder andere Unilever doorverkoopt aan de consument. Hierbij spreken we over B2B4C e-commerce.

E-commerce op basis van plaats

Waar vindt e-commerce plaats? De ‘e’ in het woord e-commerce verraadt het eigenlijk al, namelijk elektronisch, oftewel online. Dit klinkt natuurlijk logisch, maar er zit een verschil in waar dit online plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn namelijk: online shops. Tegenwoordig handelt vrijwel elk fysiek bedrijf ook online. Maar ook online marktplaatsen en social media gebruiken e-commerce. Bijvoorbeeld Marktplaats zelf, Marketplace van Facebook en de promotie ervan.

Verschillende soorten e-commerceplatformen

Welke soorten e-commerce platformen zijn er allemaal? Wij zullen de 2 meest gebruikte e-commerceplatformen van Nederland toelichten.

website ecommerce

WooCommerce

WooCommerce is een van de meest gebruikte e-commerceplatformen ter wereld. WooCommerce is een gratis plugin voor het CMS (content managementsysteem) Wordpress. Het is beschikbaar voor een grote groep mensen over de hele wereld doordat het een gebruiksvriendelijk installatieproces heeft in WordPress. 

Shopify

Shopify is naast WooCommerce een van de meest gebruikte e-commerceplatformen ter wereld. Voor Shopify hoef je niks te installeren en er is geen technische kennis voor nodig. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk een webshop online kunt zetten. Kom je er toch niet uit? Geen probleem! Shopify biedt ook een Nederlandstalige uitleg en ondersteuning.

Magento

Magento is een open source CMS platform dat grote webshops beheert die tot in het kleinste detail op maat kunnen worden gebouwd. Magento geeft de mogelijkheid tot het maken van unieke webshops die je eenvoudig zelf aan kunt passen. Kies jij voor Magento? Wij helpen je graag met het opzetten van jouw webshop!

E-commerce en Google

Google is tegenwoordig ook niet meer weg te denken als je spreekt over e-commerce. Google Shopping zorgt voor gemak en vindbaarheid, terwijl Google Analytics zorgt voor inzicht en overzicht.

E-commerce Google Shopping

Wist jij al dat iedereen met een e-commerce website ook zijn producten kan verkopen via Google Shopping? Google Shopping komt als eerste naar voren als je, via de populaire zoekmachine, op zoek bent naar vrijwel elk producttype. Het is dus een gemiste kans voor jou als retailer of dienstverlener als je niet de koppeling tussen je e-commerce website en Google Shopping maakt. Niet alleen komen de vermeldingen hoog in Google te staan, maar is het ook makkelijker om verbinding te maken met je klanten. Tevens kun je Google AdWords beter visueel maken samen met Google Shopping. Onder andere voor retailers is dit een uiterst effectieve vorm van e-commerce!

E-commerce Google Analytics

Geen bezoekers op je website betekent geen omzet. Daarom is het van belang om inzicht te krijgen via welke bron je bezoekers komen, maar ook het gedrag van de bezoekers op je website is zeker niet onbelangrijk. Met Google Analytics kun je de bron tot de uitstappagina van je webshop volgen. 

Voordelen e-commerce

Het online kopen en verkopen van producten en diensten heeft belangrijke voordelen, namelijk:

  • E-commerce biedt een breder assortiment
  • E-commerce verkoopt, vergeleken met een fysieke winkel, aan een breder publiek
  • E-commerce is niet gebonden aan openingstijden waardoor er 24/7 verhandeld kan worden

E-commerce starten: stappenplan e-commerce

De vraag: “hoe start je met e-commerce?” beantwoorden is voor jou, na het lezen van onderstaande stappen, een fluitje van een cent! Hierbij een korte samenvatting over de drie belangrijkste stappen die je zeker niet moet vergeten voor het opzetten van een succesvol e-commerce platform:

  • Stap 1: Bedenk welk soort product of dienst je wilt gaan verkopen. Zoals eerder omschreven, zit hier een verschil in. Ben je bijvoorbeeld een retailer of een diensverlener? Kijk daarnaast goed wie je wilt bereiken (doelgroep), wat je concurrenten doen en wat je ermee kunt verdienen.
  • Stap 2: Bedenk welk soort platform je hiervoor wilt gebruiken. Wij raden verschillende soorten e-commerceplatformen aan. Zo kun je gebruik maken van ons eigen CMS (Dare to Manage), WooCommerce of Shopify.
  • Stap 3: Bedenk hoe je je gekozen vorm van e-commerce wilt communiceren naar je gekozen doelgroep. Zo kun je social media inzetten om meer bezoekers te trekken naar je gemaakte webshop.

internet ecommerce

Veelgestelde vragen over E-commerce

Hieronder staan enkele veelgestelde vragen over E-commerce met hun antwoorden.

Wat is E-commerce?

E-commerce houdt in dat bedrijven hun goederen verkopen door gebruik te maken van internet. Het bedrijf maakt een website of laat er een ontwikkelen waarop ze hun producten laten zien. De bezoeker kan dan via deze website eenvoudig een order plaatsen. Het product wordt vervolgens via de post geleverd.

Wat betekent E-commerce?

De “E” van E-commerce staat voor electronic. Wanneer je E-commerce vrij vertaalt naar het Nederlands betekent het dus niets meer dan elektronische handel.

Hoe werkt E-commerce?

Je spreekt van E-commerce wanneer je via het internet een order plaatst voor een product. De bezoeker van de website kan gemakkelijk een order plaatsen vanaf de site en het bedrijf achter de website levert vervolgens het product.

Waarom E-commerce inzetten?

Het internet is niet meer weg te denken uit ons leven. We zien dan ook dat steeds meer bedrijven de sprong naar online wagen. E-commerce kan een goede toevoeging zijn van het businessplan, omdat je hiermee als bedrijf een nieuw afzetkanaal realiseert. Echter zien we dat veel bedrijven moeite hebben met de invulling van E-commerce. The Dare Company helpt bedrijven om een optimaal rendement te realiseren met hun E-commerce website.

Is e-commerce handig voor retailers?

Jazeker, e-commerce is voor retailers ontzettend nuttig! De fysieke winkel is niet of minder nodig, en de producten worden verder dan enkel lokaal verkocht.